Ga naar de inhoud

Belastingtips voor studenten

Belastingtips voor studenten
Er zijn veel belastingvoordelen voor studenten of werkende jongeren?
Ben jij een scholier/student met een bijbaan (in loondienst)? Mogelijk wordt er dan teveel loonbelasting op je loon ingehouden en kun je dit terugkrijgen als je belastingaangifte doet. Bekijk de website van de Belastingdienst hoe je aangifte kunt doen.
Wanneer je studeert, kun je bepaalde studiekosten aftrekken bij je belastingaangifte en hoef je daardoor minder belasting af te dragen. Deze studentenregeling staat helaas onder druk, maar in 2017 kun je er nog gebruik van maken.
Heeft het zin om belastingaangifte te doen? Het heeft zin wanneer je een inkomen hebt gehad in het jaar waarvoor je de aanvraag doet. Over inkomen betaal je namelijk loonbelasting. Dit is de loonheffing die je werkgever inhoudt op je salaris en dit bedrag kan je vinden op je jaaropgaaf. Wanneer je geen loonheffing hebt betaald, kun je dit ook niet terugvragen in een belastingaangifte.
De volgende studiekosten zijn aftrekbaar in de belastingaangifte: collegegeld, leermiddelen en beschermingsmiddelen die je school of universiteit verplicht heeft gesteld. Voor je aftrekbare studiekosten gelden de volgende voorwaarden. De kosten worden door jou zelf betaald (dus niet door je ouders). Het zijn kosten voor een studie en niet hobby’s. Er is een drempel van de gemaakte studiekosten, die ligt op € 205,-. Dit bedrag trek je af van de gemaakte studiekosten. Het resterende bedrag kun je invullen in je belastingaangifte als je studiekosten. Ook een aantal zorgkosten zijn aftrekbaar. Heb je bijvoorbeeld kosten gemaakt van de huisarts of tandarts, dan kan je deze aftrekken in je belastingaangifte. Vind je het lastig of heb je vragen, vraag dan om hulp van een familielid of vriend. Het kan je een hoop geld besparen.
Vanaf 1 maart kun je belastingaangifte doen, deze moet voor 1 mei binnen zijn bij de Belastingdienst.

 

 

 

1 reactie op “Belastingtips voor studenten”

  1. Fijn dat je als student bepaalde studiekosten kan aftrekken bij de belastingaangifte. Ik werk en studeer, zodat ik alles kan betalen. Het doet me deugd dat de overheid de student hierbij probeert te helpen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *